Omgeving


Bij de Marina Jachthaven (gelegen direct naast het park) zijn allerlei voorzieningen waar u als huurder gebruik van kunt maken, zoals een overdekt zwembad, een gezellige bar, restaurant met groot terras aan het water, een goed geoutilleerde jachthaven met o.a. een wasserette, speeltuin en kinderboerderij.

Stavoren, één van de elf steden van de Elfstedentocht, ligt op 2 km afstand. Door de ligging tussen de Friese meren en aan het IJsselmeer, biedt deze plaats u tal van watersportmogelijkheden. In het afwisselende landschap liggen een aantal unieke natuurgebieden, die ook de wandelaar een gevarieerd gebied aan grasland, rietvelden en moerassen laat zien. Vanuit Stavoren is er een veerverbinding naar Enkhuizen, waar o.a. het Zuiderzeemuseum zeker de moeite waard is.

In de omgeving van Stavoren liggen diverse plaatsen en gebieden die zeker de moeite waard zijn. Zo liggen de Gaasterlandse bossen en kliffen op fietsafstand, evenals drie van de andere authentieke elfsteden: Hindeloopen, Workum en Sloten. In Hindeloopen kunt u een bezoek brengen aan onder andere het eerste Friese Schaatsmuseum en ook Workum de stad van aardewerk (Workums aardewerk) en lompen (Jopie Huismanmuseum) biedt veel bezienswaardigheden. In Sloten zal het u opvallen dat dit een stad is met een zeer oud karakter.

Naast de pleziervaart is er zomers de lijndienst Stavoren-Enkhuizen. Wanneer je geen last van zeeziekte hebt, is dit een mooie boottocht over het IJsselmeer!

In Enkhuizen aangekomen is o.a. een bezoek aan het Zuiderzeemuseum zeker de moeite waard. Per trein zijn Sneek en de Friese hoofdstad Leeuwarden gemakkelijk te bereiken. Hier kunt u diverse musea bezoeken of winkelen in de gezellige centra. 

En heeft u wel eens gedacht aan een kanotocht door de Gaasterlandse bossen? Daarnaast is het natuurlijk altijd prima vertoeven op de Friese Meren op een zeil- of motorboot. Mocht het weer niet geschikt zijn voor buitenactiviteiten, dan kunt u altijd gebruik maken van het overdekte zwembad bij Marina Stavoren. 

Voor de echte natuurliefhebber is er in Stavoren en omgeving ook genoeg om van te genieten. In het afwisselend landschap liggen een aantal unieke natuurgebieden, die een gevarieerd gebied aan grasland, rietvelden en moerassen laat zien.

De vogelkijkhutten op verschillende plaatsen rond het IJsselmeer zorgen ervoor dat u onopgemerkt vele soorten vogels kunt bekijken.

Niet te versmaden is een bezoek aan het Ir. D.F. Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal staat bij Tacozijl (nabij Lemmer) en wordt gebruikt om het waterpeil in Friesland te verlagen als het J.L. Hooglandgemaal bij Stavoren onvoldoende capaciteit kan leveren.

Tot slot biedt Stavoren en omgeving ook genoeg vertier voor de kinderen. Zo is het Sybrandy's Ontspanningspark, midden in de bossen van Rijs, een leuke speeltuin met spannende attracties en is een bezoek aan 'Sprookjeswonderland' in Enkhuizen een echte aanrader. Ook het Kameleondorp in Terhorne, waar voor jong en oud de bekende wereld van Hylke en Sietse tot leven komen, is een bezoek waard.

Links:
VVV Leeuwarden

VVV Sneek

VVV Stavoren